Lär känna mig“Jag fick lervällingen i modersmjölken, kan man säga.”


Min ohämmade kreativitet har alltid varit min största tillgång, drivkraft och glädjekälla. Som barn var jag ofta sjuk, och tillbringade mycket tid hemma i min mammas keramikverkstad där jag lekte fram små figurer ur lera och där min fantasi fick fritt utlopp. Jag lärde mig tidigt hur dessa små skapelser kunde skänka tröst och sprida glädje både hos mig själv och andra. Det är nog därför det alltid fallit sig så naturligt för mig att uttrycka mig på det sättet.

Hantverksintresset har alltid funnits där. Efter att ha läst estetisk linje på gymnasiet gick jag en konsthantverkslinje på en folkhögskola i Tidaholm med inriktning på silversmide, och läste sedan vidare på en yrkesskola till guldsmed I Falköping. Under en tid arbetade jag med grafisk formgivning men saknade det praktiska hantverket och utbildade mig till Attributmakare för film och teater på LTU i Skellefteå. Efter studierna valde jag att bygga på min kompetens med en blandad hantverksutbildning i Tibro där jag bland annat lärde mig förgyllning, dekormåleri och bildhuggeri. Under utbildningen fick jag erbjudandet att delta på en designmässa med en valfri produkt och insåg att det som låg närmast till hands för mig var att skulptera en serie med prydnadstomtar.  Leran och intresset för skulptur hade ju alltid följt med mig och det kom så naturligt till mig att det var just det jag skulle göra. På mässan fick jag kontakt med Nääsgränsgården- ett av Sveriges ledande företag inom dekorfigurer, och vi inledde ett samarbete. Kort därpå startade jag mitt egna företag och genom Nääsgränsgården lanserade jag mina första egna figurer.

Som formgivare för Nääsgränsgården skapar jag inte bara enskilda figurer, utan det ligger ofta mycket tid och tanke bakom varje koncept. Tillsammans med deras produktansvariga bollar vi fram idéer vi tror på och det är ett inspirerande samarbete. Min uppgift är sedan att skissa fram hur produkten ska se ut, och sedan skulptera ett orginal i lera. Denna skickas sedan till Nääsgränsgårdens producenter, som efter process av prover, färgläggning och justeringar förhoppningsvis resulterar i en färdig skulptur. Nääsgränsgården håller i produktionen och har kontakt med flera återförsäljare runt om i världen. Sedan ett par år är även jag en av dessa återförsäljare genom denna webbshop. 

 

Följ mig gärna på Instagram för att lära känna mig närmare och få aktuellla uppdateringar!


.product__photo { max-width: 200px; margin: 0px auto; text-align: center; float: none; position: relative; } .product__photo--single img { position: absolute; top: 0; left: 0; right: 0px; width: 100%; height: 100%; z-index: 1; margin: 0px; float: none; }